Materii prime Salam de Sibiu

Materiile prime de bază folosite pentru fabricarea Salamului de Sibiu sunt reprezentate de carnea de porc aleasă la roșu, în  proportie de minim 70% și slănina tare, în proporție de maxim 30%, provenite de la porcine ajunse la maturitate (greutate în viu mai mare de 100 kg). Nu este admisă utilizarea subproduselor de abator sau a cărnii dezosate mecanic în procesul de fabricare a Salamului de Sibiu.

Ingredientele utilizate pentru prepararea Salamului de Sibiu  sunt urmatoarele: 

  • amestecul de sărare-condimentare (format din sare alimentară – maxim 5%; condimente naturale: piper, ienibahar și  usturoi; conservanți: sare in amestec cu nitrit sau nitrat de sodiu – în conformitate cu dispozițiile legale);
  • antioxidanții (acid ascorbic și sărurile acestuia), aprobați în conformitate cu dispozițiile legale;
  • agenții de maturare – culturi starter și/sau culturi de bioprotecție, zaharuri (maxim 1%), în conformitate cu dispozițiile legale;
  • Facutativ,  pot fi utilizați agenți de maturare alcoolici – unul dintre următoarele: vin alb, vin roșu, vin rose, coniac, vinars, vin spumant, bere neagră.

Pasta obținută se umple în:

  • membranele colagenice, având un diametru cuprins între 60 mm și 90 mm, în conformitate cu dispozițiile legale;
  • membrane naturale de cal.

Nu sunt permise următoarele ingrediente în fabricarea Salamului de Sibiu :

  • potențiatori de gust (ex. monoglutamat de sodiu);
  • acidifianți (ex. Glucon Delta Lactona);
  • coloranți;
  • adaosuri proteice (proteină vegetală, proteină animală);
  • orice alt adaos care poate înlocui carnea;
  • sarea marină.

NOTĂ 1: nitratul de sodiu se  reduce în procesul de fabricație în nitrit de sodiu.

NOTĂ 2: Agenții de maturare alcoolici se utilizează pentru ediții limitate, de colecție, sunt menționați explicit în denumirea sortimentului și se utilizează într-o doză de maxim 3%.

NOTĂ 3: membranele naturale se utilizează doar pentru edițiile limitate, de colecție;